Начало Полезни връзки За нас WEB УКАЗАТЕЛ Цени Заявка за реклама Обяви Контакти
facebook like page
Архив регистрация
Потребител:
Парола:
в. Реклама, брой 407-408 - 45-46   Търси:
във "фирми" в "рубрики"
 
   
Актуално
Фирмен каталог
Рубрики
Автосалон
Бизнес
Заведения
Здраве
Изкуство и култура
Имоти
Козметика
Комуникации
Мода
Обзавеждане
Образование
Работа
Строителство
Техника
Туризъм
Търговия
Услуги
Храни
За децата
Каталози
Книги
Промоции
Рецепти
WEB DESIGN, изработка на сайтове, ниски цени, Варна, vestnikreklama.bg, www.varnaweb.bghttp://www.varnaonline.eu/обявипортал за жената
Въздушни филтри KRIGER, камиони, автомобили, автобуси, селскостопанска техника, Кригер Варна
Услуги

 
Декупаж - хартията като изкуство

Декупажът е приложно изкуство, при което се изрязва мотив или изображение от различен материал (предимно хартия, дърво или тъкан). След това мотивът се залепя или прикрепя върху повърхността, която ще се декорира. Най-разпространено е украсяването на аксесоари в интериора - кутии, чинии, вази и др.началото

Техниката е създадена от китайските селяни още през 12 век с откриването на червената тънка хартия. В Европа декупажът води началото си още от най-ранното Средновековие, но като изкуство се споменава едва в края на 15 век.
През 17 век във Венеция, когато на мода започват да навлизат инкрустираните с японски и китайски орнаменти мебели, декупажът започва да придобива все по-голяма популярност. Венецианските майстори изкусно изрязвали мотиви и ги залепяли върху повърхността на мебелите, след което ги покривали с няколко слоя защитен лак.
По време на Викторианската епоха декупажът става масово изкуство  в Англия, когато се появяват и листи с отпечатани колекции за изрязване, достъпни за всички. Декупажът постепенно навлиза в почти всеки дом и  в средата на 19 век е на върха на своята популярност. Използват се най-различни изображения на цветя, пастрални сцени, животни, англечета и други за декораци на предмети и мебели.
По време на Първата и Втората световна война декупажът е пренесен в Америка, където бързо печели популярност и става едно от най-разпространените хобита.

техники за декупаж

Съществуват много различни техники за декупаж. Най-разпространена е т.нар. салфетна техника. Лепило, хартия и всички необходими материали за декупаж може да бъдат закупени от специализираните магазини за художници.
Първо, изрязваме нужната ни част от салфетката, която ще лепим. При нея се използва най-горният слой, която се залепя върху дадената повърхност и се покрива с множество слоеве лак, докато ръбчетата на салфетката се скрият. С четка, потопена в лепило, намазваме отгоре добре картинката. Оставяме да изсъхне и ако в лепилото няма лак, го нанасяме след изсъхването. Някои от дизайнерите често допълнително обработват изделието със специален уред, с който създават антична, разпукана повърхност.

3D декупаж


Тази техника е малко по-различна. Целта при нея е да се постигне обемен или 3D ефект, като върху оригинални картинка се наслагват слоеве от нейните елементи.
3D декупажът или Paper Tole е един от най-лесните и достъпни методи за изработка на картички. В неговата основа лежи създаването на 3D картина от няколко копия на един образ. Отделните елементи се изрязват и залепят на пластове, като се запазва изображението на картината.

техника за състаряване

Стилът Shabby chic е създаден от американката Рашел Ешвер. Този стил за декупаж често е определян като “граничещ с кича”. В шейби шик задължително условие е присъствието на няколко цвята - искрящо бял, нежно розов, лилав, слонова кост и др. Цветята са задължителен присъстващ мотив, особено розите.
Съществуват различни техники за декупаж, но правилата за работа са общи за всички.

последователност на работа

Ако работите върху дървена повърхност, първо добре трябва да я изшкурите и да нанесете грунд. Може да използвате като грунд акрилна боя с подходящ цвят.
След това изрязвате мотива, с който ще работите от салфетката, и отделяте долния слой хартия. Необходим е само слоят с картинката, който се залепя към повърхността, на която ще правим декупаж.
Със специална четка на тънък слой се нанася лак, като внимавате хартията да не стане на гънки. Оставяте да изсъхне. Прочетете описанието на етикета на лака, където трябва да пише колко време е необходимо да изсъхне, преди да се нанесе вторият слой лак.

рисунка върху текстил


Ако се поставя рисунка върху текстил, трябва салфетката да се покрие с няколко слоя текстилно лепило. След неговото изсъхване, внимателно, с топла ютия, през кърпа се изглажда тъканта.
Керамичните изделия трябва да се пекат допълнително в пещ. Това е необходимо да се направи 3 дни след нанасяне на рисунката. Предметът се поставя в хладна пещ, след което тя се загрява до 140-150 градуса. Предметът се държи около половин час на тази температура. После пещта се изключва и се оставя да изстине. Предметът трябва да остане в нея до пълното му охлаждане.
Макар и лесно на пръв поглед, изкуството декупаж крие в себе си много тайни. Овладяването на техниките за декупаж е цяло изкуство, с което без съмнение ще вдъхнете нов живот на скучните предмети.

07/07/2009зъболекар Варна, дентален кабинет варна, дентална клиника, зъболекарски кабинет Д-р Мечкарова, зъболекар варна център, лазерно лечение кървящи венци, пародонтит, бактериална инфекция на зъбите, избелване на зъбите, почистване на зъбен камък кариес
Английски език Варна, учебен център, немски език, испански езикОбадете се за повече подробности по промоционалната оферта

 Абонирайте се

 
   
Начало | Полезни връзки | За нас | Разпространение | Цени | Заявка за реклама
Актуално | Фирмен каталог | в. Реклама on-line | Контакти
© 2007 в. Реклама дизайн LiveaWeb.com